Μάθε, Δές, Δράσε!!

Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων.

Γίνε και σύ εθελοντής...

  hearts

suggestion-box

Πείτε μας την πρότασή σας για εθελοντικές δράσεις

"Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών."

της Βέρας Μπαλαμίτσα, Βιολόγου, Υπεύθυνης Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας Γ.Ν. Τρικάλων

 

Η εθελοντική ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ’’(ΔΜΟ) είναι ένα θέμα ,που παρ’όλο έχει αναφερθεί αρκετές φορές στα ΜΜΕ , δεν είναι ευρέως γνωστό.

Οι ανακοινώσεις σχετικά μ’αυτό, αφορούσαν κυρίως, σε μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών που οι δικοί τους δημοσιοποιούσαν, με σκοπό την ανεύρεση δότη (αυτό έχει πλέον απαγορευτεί).

Κατά διαστήματα υπάρχουν διαφημιστικά σπότ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ,όμως δεν τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν άγνοια . Συμμέτοχος στο παραπάνω είναι και η χαρακτηριστική αδιαφορία των Ελλήνων σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας ,οι οποίοι κινητοποιούνται μόνο, όταν’’ το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα μας’’.

Οι άνθρωποι όμως που έχουν ανάγκη και καθημερινά δίνουν ένα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ αγώνα επιβίωσης είναι απίστευτα πολλοί περισσότεροι απ’όσους νομίζουμε ή γνωρίζουμε!

Η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών (ΜΜΟ) είναι απαραίτητη σε ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Απαιτείται λοιπόν κάποιος δότης ΣΥΜΒΑΤΟΣ με τον ασθενή, που να προσφέρει μια ποσότητα του ιστού που ονομάζεται Μυελός των Οστών (ΜΟ), παράγεται στο εσωτερικό των οστών και της σπονδυλικής στήλης και οπτικά είναι ένα κιτρινωπό πηχτό υγρό που συλλέγεται σε ασκούς αιμοδοσίας.

Η διαδικασία λήψης γίνεται με ολική αναισθησία (για ψυχολογικούς κυρίως λόγους) ενώ είναι ανάλογη μιας οποιασδήποτε παρακέντησης ( γίνεται στα οστά της λεκάνης). Η ποσότητα ΜΟ που αφαιρείται αντικαθίσταται σύντομα στον οργανισμό του δότη και δεν υπάρχει καμία επίπτωση.

Η ‘’εισαγωγή’’ του μοσχεύματος στον ασθενή γίνεται όπως και η μετάγγιση αίματος,μέσω καθετήρα και όχι με χειρουργική επέμβαση όπως πολλοί νομίζουν. Παρ’όλα αυτά έχει όλες τις δυσκολίες και παρενέργειες των μεταμοσχεύσεων.

Εθελοντής Δωρητής ΜΟ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε υγιής πολίτης 18-55 ετών. Αρκεί η έλευσή του σε αρμόδιο τμήμα νοσοκομείου όπου δηλώνει εγγράφως την επιθυμία του, καταχωρεί τα στοιχεία του και υφίσταται ‘’σε πρώτη φάση’’ μια απλή αιμοληψία ή λήψη σιέλου.Μετά τον έλεγχο αντιγόνων του δείγματός του σε κάποιο από τα επίσημα αναγνωρισμένα κέντρα Ιστοσυμβατότητας που λειτουργούν σε ένα αριθμό κρατικών νοσοκομείων, τα ιστολογικά του αποτυπώματα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Δοτών του ΕΟΜ και προωθούνται στη Λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας Δοτών. Η ανωνυμία θεωρείται δεδομένη σε όλες τις φάσεις.

Όταν και αν κάποια στιγμή βρεθεί ασθενής που να ‘’ταιριάζει’’ με τον εθελοντή δότη,τότε ο δεύτερος καλείται (αν ακόμη το επιθυμεί) να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η πλήρη συμβατότητα και η καλή κατάσταση της υγείας του.

Στην Εθελοντική ΔΜΟ δηλαδή,ο δότης είναι ‘’εν ζωή’’ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ηλικίας μικρότερης των 18 , ακόμη και νηπίων, όπως π.χ. σε περιπτώσεις διδύμων.

Η εύρεση ενός πιθανού δότη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μέσα στον ίδιο γενεαλογικά, φυλετικά και γεωγραφικά πληθυσμό ,γι αυτό και ο αρχικός έλεγχος ξεκινάει από το οικογενειακό-συγγενικό περιβάλλον.

Η ΕΔΜΟ όπως και άλλες παρόμοιες κινήσεις είναι μια σπουδαία κοινωνική,ανθρωπιστική και ατομική πράξη, που προυποθέτει θάρρος, αλτρουισμό και μεγαλείο ψυχής.

Σε κάποιες μάλιστα προηγμένες χώρες του εξωτερικού τέθηκε το θέμα να είναι όλοι οι πολίτες της χώρας από την ώρα της γέννησής τους ‘’εν δυνάμει δότες’’. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί ακόμη πολύ δρόμο και προς το παρόν ευελπιστούμε στη προσωπική βούληση μετά από τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση.